maanantai 23. marraskuuta 2015

Vauvan ruokailusta

Meidän rakas pieni höpönassu täytti jo pari viikkoa sitten puoli vuotta ja siihen liittyen halusin kirjoitella meidän poitsun tän hetkisistä syömisistä. Meillä nimittäin tuo 6 kk iän saavuttaminen oli tärkeä merkkipaalu, se merkitsi täysimetyksestä siirtymistä osittaisimetykseen ja kiinteiden ruokien aloittamista. Eka sosemaistiainen taisi olla viikko ennen tuota merkkipäivää, mutta siis joka tapauksessa tuossa puolenvuoden tienoilla :). Oon niin ylpeä itsestäni, että oon jaksanut ottaa selvää kaikesta imetykseen liittyen ja jaksanut imettää näinkin kauan. Mulla oli kyllä jo raskausaikana selvää, että aion tietysti imettää lastani, mutta olin varautunut siihenkin, ettei se välttämättä ole mitään helppoa ja sujuvaa. Ja on meilläkin ollut omat haasteemme ja edelleenkin imetyksen suhteen on asentorajoituksia, homma tapahtuu edelleen pääasiassa makuuasennossa (paitsi esim. autossa E pystyy syömään, jos mä istun) ja mielellään suljettujen ovien takana, että pikkumies jaksaa keskittyä hommaan ;). Voi, kuinka mäkin tykkäisin imettää ihan missä vaan ja milloin vaan, mutta pikkumiestä ei esim. kyläpaikan sohvalla saa todellakin kiinnostumaan syömisestä ja ymmärtäähän tuon, on niin paljon muuta kiinnostavampaa ;).  Imetyksen lopettamisen suhteen en ole päättänyt vielä mitään varmaa, katsotaan sitten tilanteen mukaan. Luultavasti ainakin yhden vuoden ikään asti, jolloin E voi siirtyä tavallisen maidon juomiseen.

Mutta sitten siitä tissimaidosta muuhun ruokaan :D. Itse en halunnut aloittaa E:lle lisäruokien antoa liian varhain suoliston kypsymättömyyden takia enkä senkään vuoksi, että ajattelin mahdollisten vatsavaivojen tekevän öistä levottomia. Ja miksi ihmeessä aloittaisinkaan, imetys on niin helppoa, ei tarvitse pakata koskaan mitään eväitä mukaan! Ja rintamaidon mukana lapsi saa jo ensimmäisiä makukokeiluja, rintamaitohan on aina erimakuista, riippuen siitä mitä äiti on syönyt ja juonut. Ilmeisesti korviketta juovien lasten olisi kuitenkin hyvä aloittaa kiinteät ennen puolen vuoden ikää, koska heillä maito on aina samanmakuista. Tästä en osaa sen tarkemmin kertoa, mutta näin olen lukenut.

Tässä alapuolella muuten hyvää faktatietoa siitä, milloin lapsi on valmis aloittelemaan kiinteitä ruokia.

Nämä kuvat ovat alunperin Facebookin Laktivisti-ryhmästä poimittu, lupa kuvien jakamiseen on saatu :)




Yllä olevasta kuvasta tulikin mieleen tuo peruna, jota monesti suositellaan ensimmäiseksi sosevalinnaksi. Peruna on kuitenkin tosi tärkkelyspitoinen, joten se voi aiheuttaa pienille herkkämasuisille vatsanväänteitä. Meillä ei tämän takia aloitettu perunalla maisteluja, vaan bataatilla, joka on lempeämpi valinta. Ja se onkin maistunut erittäin hyvin, varsinkin äidinmaitoon sekoitettuna. Perunaa meillä on maistettu vasta kerran ja tuolloin sai kyllä E kärsiä yöllä ilmavaivoista :( Joten ei ihan heti kokeilla uudestaan.

Onko teille muuten suositeltu perunan aloittamista, vaivaan kuin vaivaan? :P



Oon myös innostunut soseiden ohella sormiruokailusta :) Lainasin kirjan tästä aiheesta ja sieltähän löytyi tosi hyviä vinkkejä sormiruokailuun. Suosittelen siis muillekin kiinnostuneille tätä kirjaa:


eli Minä syön itse - Sormiruokailun käsikirja :) Tosi hyviä ja helppoja reseptejä ja varsinkin vauvan ruuan maustamiseen vinkkejä, aihe, josta itellä ei ollut mitään muuta tietoa kuin, että suolaa ei vauvan ruokiin lisätä. En aio kuitenkaan täysin E:n kanssa siirtyä sormiruokailuun, mutta toteutetaan tätä soseiden ohella :). Tähän mennessä ollaan keritty kokeilemaan sormiruokana banaania, avokadoa, kurkkua ja maissinaksuja. Ja täytyy kyllä sanoa, että E on paljon kiinnostuneempi ruuasta silloin, kun saa syödä omin sormin eikä lusikasta.

Ja tottakai pienelle ruokailijalle piti hankkia syöttötuoli :) Sen valinnassa ei tarvinnut jahkailla, Stokken Tripp Trapp tuoli oli nimittäin ihan selkeä valinta meille. Tämän klassikkotuolin taitaa aika moni teistäkin tietää, niin monen kodissa näitä näkee. Ja en sitä yhtään ihmettele; se on turvallinen, pitkäikäinen ja moneen sisustukseen sopiva.

Stokke Tripp Trapp

Stokke Tripp Trapp, syöttötuoli

Stokke Table Top, pöydänpäällinen

Meidän pikkumies on ollut aivan innoissaan, kun on päässyt näin mukaan meidän ruokailuhetkiin :) Pöydän äärestä näkee niin paljon paremmin kuin vaikka sitteristä tai bumbosta :)

Hankimme myös kuvissa näkyvän Stokken Table Topin, joka on osoittautunut käytössä todella hyödylliseksi. Varsinkin sormiruokaillessa ruuat eivät tipu niin herkästi lattialle ja tämä on helppo puhdistaakin. Imukupeilla pöydänpäällinen pysyy tukevasti kiinni pöydässä ja pohjalle sai erilaisia kuvia, joista näissä kuvissa näkyykin yksi vaihtoehto :). Tätä voi myös paukuttaa lusikalla niin paljon kuin haluaa, eikä pöytään tule mitään jälkiä ;)

Stokke Table Top, pöydänpäällinen
Stokke Table Top, pöydänpäällinen, vauvan ruokailu

Soseita oon tehnyt itse, tuntuu että ainakin tällä hetkellä siihen löytyy energiaa. Pakastimesta löytyy tällä hetkellä bataattia, kanaa, kesäkurpitsaa ja parsakaalia. Koko ajan maistellaan lisää uusia juttuja, mutta rauhalliseen tahtiin, jotta vältettäisiin masuvaivat. Puuroa oon myös yrittänyt tarjota, mutta tähän asti se on ollut ihan nounou. Teen ehkä apinaevästä tai jotain muuta, mihin tulee kaurahiutaleita, jos se sormiruokaillen maistuisi paremmin.

Mutta nyt pitää jo lopetella, vaikka asiaa ois aiheesta ja varsinkin sen vierestä runsain mitoin. Meillä pikkumies syö tällä hetkellä öisin kahden tunnin välein, joten tää äiti meinaa taas vaihteesta olla vähän töttöröö :P

Niin juu ja tän maanantaipäivän kruunas loistavat uutiset, jotka liittyy meidän tulevaan kevääseen :) Niistä hyvistä uutisista aion kertoa teillekin lähiaikoina lisää, mutta vielä joudutte hetken odottamaan :)

Lumista marraskuun viikkoa teille ja nautitaan tuosta lumesta nyt niin kauan kun sitä meillä on!:)

Loppuun vielä kuva Eetistä puolivuotispäivänä :) ♥


Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi ♥

Instagram

© Nonna Koo. Made with love by The Dutch Lady Designs.