perjantai 8. huhtikuuta 2016

Miten valmistautua vauvan tuloon/ arjen muuttumiseen (jälkiviisaudet)

Multa on pyydetty jo aikaa sitten postausta, jossa kertoisin jotain vinkkejä miten lapsen tuloon ja synnytyksen jälkeiseen elämään voisi etukäteen varautua. Toivon, että tästä on eräälle lukijalleni, joka tätä toivoi, vielä apua :) (Tsemppiä sulle S viimeisiin hetkiin masun kanssa! :) ♥)

Vinkkejä voi antaa monia erilaisia ja onkin vaikea sanoa, millaiset jutut auttaisi takuuvarmasti jokaista tuoretta äitiä/perhettä. Tilanteet ja perheet ovat niin erilaisia. Sen vuoksi nämä kirjoittamani vinkit onkin nimenomaan sellaisia, mistä itse olisin NÄIN JÄLKIVIISAANA hyötynyt :P Moneenkaan asiaan ei pysty etukäteen varautumaan, eikä onneksi tarvitsekaan. Varsinkin siihen tunnemylläkkään, joka monesti synnytyksen jälkeen valtaa koko perheen, ei pysty varautumaan. Koko elämä muuttuu ja jatkossa teitä on kolme, teistä on tullut perhe ♥ Ja se on ihanaa, jos mikä :)



En aio kirjoittaa asioista, jotka koen selviksi asioiksi tuleville perheille, kuten vauvan vaatteiden, hoitopöydän, sängyn, vaunujen jne, hankkimisesta. Kaikki tietävät, että sellaiset pitää hankkia, kun vauva ilmoittaa tulostaan. Tähän postaukseen kirjoittelen toisenlaisista asioista :)

Viimeisillä raskausviikoilla kannattaa tehdä puolison kanssa kivoja asioita ja lähteä varsinkin pois kotoa ;). Sillä ekat viikot vauvan kanssa ovat niin hektisiä eikä kotoa välttämättä jaksa/ehdi lähtemään mihinkään. Menkää ravintolaan, nähkää ystäviä, menkää leffaan (jos pystyt olemaan kauan pissaamatta :D) mitä nyt tahdottekaan viimeisinä hetkinä kahdestaan tehdä :) Ja vaikka unta ei pystykään varastoimaan, niin kannattaa levätä.

Jos äitiyslomalla iskee siivousvimma, niin anna palaa! Seuraavan kerran, kun ehdit suursiivouksen tekemään, lapsi on jo aika vanha :P Mutta, jos siivoaminen ei kiinnosta, niin that's fine.

Tee ruokaa valmiiksi pakastimeen. Trust me, vaikka lapsen isä osaisi kokata vallan mainiosti (ja varsinkin jos ei osaa), niin mikään ei pelasta päivää paremmin kuin valmis ruoka. Tai Kotipizza ;)

Vauvaperheen arki on sellaista aikaa, kun on täysin ok pyytää vieraita tuomaan omat kahvipullat mukanansa, kun tulevat katsomaan vauvaa. Ja moni näin tekeekin, pyytämättäkin. Se on hieno tapa!:) Mutta, jos äitiyslomalla on aikaa ja jaksamista, niin kannattaa sinne pakastimeen hankkia joko itsetehtyjä tai kaupan pullia :). Tarjoamisista ei kannata kuitenkaan ottaa mitään stressiä, vaikka aiemmin olisit ollut oikea touhuemäntä ;)

Osta liivinsuojia. Osta enemmän kuin yksi paketti, niin ei (puolison) tarvitse heti hakea niitä kaupasta lisää. Niitä tulee nimittäin kulumaan, varsinkin alussa. Ainakin, jos omistaa suihkutissit, niinkuin allekirjoittanut :P Eikä herran tähden sitten mitään kestosuojia, kellään ei piisaa aika sellaisten pesemiseen! :D



Osta reilusti harsoja. Viisi harsoa menee nopeasti likaiseksi, jos vauva puklailee paljon. Pyykkikonetta ei jaksa joka päivä pyörittää, sen vuoksi harsoja on syytä olla reilusti.

Imetysliivit. Osta ainakin kahdet, mielellään useammat. Tähän pätee sama kuin ylläolevaan, eli pyykkikonetta ei jaksa pyörittää koko ajan, jos liivit ovat maitotahroja täynnä. Ja se on katastrofi, jos kaikki liivit ovat likaisina pyykkikopassa :P Itse tykkäsin Lindexin imetysliiveistä, ostin sellaisen toppimallisen setin, jossa oli kahdet liivit, ei puristanut eikä kinnannut mistään.  Varsinkin alussa, kun maito nousee, rinnat ovat todella herkät, joten liivien pitää olla pehmoiset ja joustavat! On muuten hyvät jo siellä viimeisillä raskausviikoillakin. Se 2kpl setti maksoi vähän alle 30€. Varsinkin yökäytössä ne on todella pehmoiset, hain niitä myöhemmin vielä toisenkin setin lisää. Lisäksi ostin eräällä Tampereen reissulla Sokokselta todella hyvät kaarituelliset imetysliivit. Koon valitsemiseen sain myyjältä apua ja ne ovatkin olleet todella hyvät. Ja kaarituelliset liivit kannattaa ostaa nimenomaan synnytyksen jälkeen eikä raskausaikana, koska koon arvaaminen tulee menemään reilusti pieleen, veikkaisin ;) Niiden hinta oli n. 50€. Näihin juttuihin kannattaa kyllä rahallisesti panostaa, on aika perseestä, jos liivit eivät istu hyvin.



Imetyspaitoja hommasin etukäteen muutamia, mutta niiden käyttökerrat jäivät aika vähiin. Koin ne jotenkin hankaliksi... Toiset tykkää, toiset ei. Muutama niitä kannattaa varuiksi kuitenkin olla kaapissa. Äläkä osta kaikkea uutena, näitäkin löytyy tosi hyvin kirppareilta. Itse tykästyin sellaiseen systeemiin, että laitoin alimmaksi ihan tavallisen topin ja siihen päälle löysemmän paidan. Imettäessä nostin siis päällimmäisen paidan rinnan yläpuolella ja alemman paidan laskin taas rinnan alle. Sillä tavalla sai hyvin näkösuojaa, jos ei huvittanut ihan joka paikassa tissiä vilauttaa ;). Nykyään en kyllä käytä kuin yhtä toppia, minkä kiskaisen alas.

Liity Imetyksen tuen facebook-ryhmään jo raskausaikana. Sieltä saat ihan valtavasti lisää tietoa imetyksestä ja varsinkin pääset tutustumaan niihin tilanteisiin, kun imetyksessä on jotakin ongelmaa. Muistan monet yöt, kun valvoin harjoitussupistusten kanssa ja lueskelin silloin imetysjuttuja puhelimella... Oi niitä aikoja :D ♥ Tuolla facebook-ryhmässä voi laittaa myös tukiäidille yksityisviestiä, jos ei halua omia mietteitään jakaa ryhmässä julkisesti. Itse sain pelkästään toisten juttuja lukemalla varmuutta oman imetyksen onnistumisen suhteen.

Ekat kuukaudet voi tuntua siltä, että et tee mitään muuta kuin imetät. Mutta luota muhun, se tulee muuttumaan hyvin nopeasti ♥ Imetyshetkistä kannattaa tehdä mahdollisimman mukavia ja tarkistaa, että asennot ovat sellaisia, että selkä tai hartiat eivät kipeydy. Käden ulottuville tuoreen isän olisi hyvä aina kiikuttaa juotavaa, hyvää syötävää ja telkkarin kaukosäätimen ;)



Rintapumppu on ollut mulle vielä tähän päiväänkin asti hyödyllisin kapistus ikinä. Käytän sitä viikottain, jotta meillä olis aina pakastimessa maitoa Eetiä varten, kun mä en ole kotona. Mulla on itseasiassa jo toinen pumppu kierroksessa, kun edellinen sanoi sopimuksensa irti. ÄLÄ osta käsikäyttöistä pumppua vaan sähköpumppu! Kukaan ei jaksa sitä käsin veivaamista, tai mä en ainakaan :P Mulla on ollut molemmat pumput käytettyjä, uutena nääkin maksaa aika paljon.... Mutta en ehkä suosittele ostamaan pumppua ennen synnytystä, seuraile tilannetta, tuleeko teille tarvetta tällaiselle. Kaikki eivät edes heru pumpulle. Pumppu on silloinkin hyvä hankinta, jos alussa rinnat pakkautuvat liian täyteen maitoa eikä vauva syö rintoja tyhjäksi, niin voit helpottaa tilannetta pumpaamalla itse rintoja. Liian täydet rinnat on meinaan karsea tunne :P Vähän sellainen tunne kuin että kohta jotakin räjähtää :P

Tulevan isän kanssa kannattaa käydä kaupassa katsomassa mistä rintakumit löytyvät, jos niille on tarvetta ;). Isoissa marketeissa ne löytyvät sieltä missä muutkin lastenhoitotarvikkeet sijaitsevat ja saa niitä myös apteekeistakin. Rintakumien käyttöä ei nykyään suositella, jos vauva on terve, täysaikainen ja nännistä saa hyvin kiinni. Mutta kuten tiedätte, elämä ei aina mene oppikirjan mukaan, joten näissäkin asioissa kannattaa käyttää järkeä.

Jääkaappiin on hyvä varata kaalinlehtiä tai maitorahkaa. Niillä hoidetaan rintatulehduksia, mutta niitä voi tarvita myös alkuvaiheessa, kun rinnat posahtavat täyteen maitoa ja siitä voi tulla epämukava olo.

Jos läheisesi kyselevät, miten voisivat auttaa, niin ota sitä apua vastaan! Mua inhottaa tää nykyajan kulttuuri, kun meidät on opetettu siihen, että omin voimin pitää jaksaa jokaisessa elämäntilanteessa. Yksin ei tosiaankaan tarvi pärjätä! Eli, jos joku teidän tuoretta vauvaperhettä haluaa auttaa, niin pyydä viemään roskat, imuroimaan, laittamaan tiskit koneeseen, tekemään ruokaa, käymään kaupassa tai hoitamaan vauvaa sen aikaa, että voit käydä vaikka suihkussa tai lenkillä. Pienetkin jutut auttavat tosi paljon ♥ Näillä on merkitystä varsinkin silloin, kun isä on palannut takaisin töihin, mutta myös aiemmin.

Suunnittele ristiäisiä jo äitiyslomalla. Varsinkin, jos meinaat tehdä jotain koristeluita tai leipomuksia itse. Mä olin onneksi kaukaa viisas ja varasin ristiäiset pitopalvelupaikkaan. Olin itse tuon ristiäisviikon kipeenä, rintatulehdus ja vyöruusu samaan aikaan oli jotain ihan hirveetä. Joten oli taivaan lahja, että juhlia ei yritettykään järjestää meidän kotona enkä joutunut leipomaan itse. Harmitti toki jälkeenpäin, etten kerinnyt ristiäisiin panostamaan esim. koristeilla itse ollenkaan, mutta sellaista tää elämä välillä on. Ja näistä "pettymyksistä" selviää kyllä ;)

Googleta baby blues, jos synnytyssairaalasta palatessa tuntuu, että pääkoppa ei pysy menossa mukana. Mulla ei oikeastaan tullut mitään isompaa hormonimyrskyä, en ainakaan itkeskellyt ilman syytä tai ollut muutenkaan sekaisin. Mutta se on siis täysin normaalia ja menee kyllä ohitse ♥ Jos ei mene, niin siitä kannattaa kertoa neuvolassa, jotta saat apua. Toki mäkin itkeskelin, kun olin niin murheissani siitä, kun oma lapsi olikin vastasyntyneiden teholla eikä mun kanssa vierihoidossa, mutta ne itkut olivat ihan oletettujakin siinä tilanteessa.... Onneksi lopulta kaikki muuttui hyväksi ja viiden sairaalapäivän päästä saimme pikkumiehen kotiin terveenä ♥

Ja kaikista tärkein: vaikka pää onkin sekaisin synnytyksestä, pienestä ihanasta vauvasta ja koko elämän mullistumisesta, niin yritä elää hetkessä. Vauvat ovat niin pienen hetken pieniä ♥ Nyt ei tarvitse stressata siivoamisesta, ruuanlaitosta tai sosiaalisen elämän ylläpitämisestä. Nyt saa rauhassa keskittyä uuteen tulokkaaseen ja unohtaa kaiken muun. Ota paljon valokuvia, nuuskuta pieniä varpaita yhdessä tuoreen isän kanssa, nuku vauvan kanssa päikkäreitä (jos se on mahdollista) ja rajoita vieraiden käymistä, jos et jaksa heti synnytyksen jälkeen ottaa vieraita vastaan. Sylittele, halaa ja pusuttele vauvaa, ne on kaikista tärkeimpiä asioita ♥



Mitä te lukijat lisäisitte tähän listaan? :)

8 kommenttia

  1. Täällä alkaa kohta vika työviikko ennen lomaa ja tuo kolmas pyörä alkaa pyöriä joka hetki mielessä.. ;) Muutama asia näyttääkin sun postauksen perusteella olevan kunnossa, muutama vielä auki - onhan tässä vielä aikaa :D Kiitos kun jaksoit kirjoittaa / muistit toiveen, vaikka kaikkea muutakin on. Tsemppiä kovasti sinne lakeuksille! P.s Trip trapiin on valjaita myynnissä, kaveri ei pysty käyttään kiipeilijän kans tuolia ilman niitä ;) S

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun kommentoit! :) Ja arvelinkin, että sulla on homma hanskassa eikä kaikkea tarvikaan olla valmiina, mutta jos on aikaa, niin kivahan niitä on hommailla :) Ja ilman muuta muistin sun toiveen, on tässä vaan tosiaan ollut nyt vähän kaikenlaista, mutta kerkisin onneksi ennen sun laskettua aikaa :). Kattelin niitä valjaitakin, maksavat uutena 40€ (tsiisös) niin pitää alkaa kirppareita selaamaan, että löytyis meidänkin vauhtihirmulle sellaiset :)

      Ja tsemppiä viimeiselle työviikolle ja varsinkin kaikille tapahtumille sen jälkeen! ♥

      Poista
  2. Onpa kattava lista! Itselleni tärkein valmistautuminen oli netflix että oli jotain puuhaa niitten monen tunnin imetyssessioiden aikana :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ja siis tosiaan, enhän mäkään näitä kaikkia hoksannut etukäteen tehdä ;) Jälkiviisaudet :P

      Poista
  3. Hei! Oletko miettnyt, että voisit blogata kaksplussan alla? http://www.kaksplus.fi/blogirekry

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! :) Eipä ole nyt juuri käynyt mielessä, mutta pistetään mietintään :) kiitos vinkistä :)

      Poista
  4. Tässä kohtaa voi todeta että totta joka sana ;)
    Joko te ootte muuten siirtyny apteekki maitoon? Jos, onko mitään tulosta? Entä minkä niminen maito?

    Täällä vasta aloitellaan valvomisia tai jatketaan pienen tauon jälkeen, kun pieni syntyy ja muksuja on jo useampi. Meillä kaikki valvottanu yöt joten en enää edes haaveile vaaleanpunaisesta vauva kuplasta unien suhteen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa ja kiva kuulla, että siellä on uusi vauva-arki juuri alkanut :) Meillä on sellainen tilanne maitojen suhteen, että imetystä en ole päässyt vähentämään jatkuvien sairastelujen takia, mutta korviketta ollaan nyt testattu kolmisen viikkoa ja siitä on tullut pientä ihottumaa, mutta ei suurempia. Harmi vaan, että tää meidän maito eli Nutrilon Pepti ei maistu E:lle maitona, vaan se pitää piilottaa puuron sekaan. Ostin nyt testiin Althera-nimisen maidon, se on hieman makeampi,joten katsotaan kelpaisiko se myös juomana.

      Ja tosiaan, en mäkään enää osaa ees haaveilla täysistä yöunista, mä haaveilen tällä hetkellä vaan siitä, että saisin syödä mitä haluan :(

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥

Instagram

© Nonna Koo. Made with love by The Dutch Lady Designs.