perjantai 7. elokuuta 2015

Asiaa imetyksestä



Olen jo aiemminkin kirjoittanut imetyksestä tänne, mutta mielestäni aiheesta ei voi koskaan kirjoittaa liikaa. Varsinkin kun siellä lukijoissa on muitakin äiti-ihmisiä ja raskaana oleviakin, joten aihe on varmasti pinnalla :) Imetys on aihe, johon kannattaisi paneutua jo raskausaikana. Tiedän, että monella pyörii raskausaikana mielessä enemmän synnytys kuin sen jälkeinen elämä vauvan kanssa. Kuitenkin imetykseen kannattaa paneutua, koska imetys nostaa pinnalle monia kysymyksiä ja ensimmäiset päivät vauvan kanssa pistävät pään muutenkin sekaisin, hyvällä tavalla :) Sairaalassa osastolla voi saada äärettömän hyvää imetysohjausta tai sitten (monista eri syistä johtuen) todella huonoakin ohjausta. Se on todella valitettavaa. Onneksi ohjausta voi saada monestakin eri paikasta ja sairaalassakin on imetyspoli, jonne voi soitella ja varata aikaakin. Jo raskausaikana suosittelen liittymään facebookissa Imetyksen tuki ry:n ryhmään. https://www.facebook.com/imetyksentuki Olen itse saanut sieltä ihan valtavasti lisää tietoa ja olen miettinytkin, että kuinkahan vähän tästäkin aiheesta tietäisin, jos en olisi kyseisen ryhmän jäsen. Olen kuitenkin käynyt imetysohjaajakoulutuksen terveydenhoitaja-koulussa, mutta koin, että kurssilla käytiin kyllä hyvin pintaraapaisten asioita imetykseen liittyen. Facebook-ryhmästä olen saanut lisää tietoa mm. siitä, mitä ovat tiheän imun kaudet, kertailtua imetyssuosituksia, lisää tietoa siitä, mistä voi päätellä, että vauva ei itke nälkäänsä vaan esim. mahavaivoja, miten imuotetta voi parantaa, kuinka pullosta tulee ruokkia vauvaa tai esim. siitä, mitä haittaa pullosta ja tutista voi imuotteelle olla. Tuolla facebook-ryhmässä lainataan usein erästä imetys-aiheista blogia, jonka linkkaan myös tähän: http://rinnalla.vuodatus.net/
Sieltä löytyy myös hyvää tietoa. Esimerkiksi vauvojen nukkumisesta ja siitä, pystyykö unta pidentämään vaikka vellillä tai perunaruuan aloittamisella (ei pysty, eikä vellejä muutenkaan enää suositella annettavaksi.) Täältä löydät kyseisen tekstin: http://rinnalla.vuodatus.net/lue/2015/06/uni-puhuttaa

Moni tietää jo entuudestaan, että äidinmaito on parasta ravintoa pienelle vauvalle. Sillä on monia terveysvaikutuksia sekä äidille, että vauvalle. Täältä voit lukea aiheesta lisää: http://www.bebesinfo.fi/sivu.php?artikkeli_id=44
Imetys on paljon muutakin kuin vain ravintoa. Rinnalla pikkuinen saa tankkailtua läheisyyttä ja turvallisuuden tunnetta. Ja onhan se aika ihanaa, kun oma lapsi syötyään nukahtaa poski rintaa vasten ja hymyilee unissaan :) ♥


Olen ymmärtänyt, että imetyksen epäonnistuminen aiheuttaa usein äideissä pettymyksen ja surun tunteita. Tämän vuoksi aiheeseen kannattaa perehtyä, koska niin moneen ongelmaan löytyy ratkaisu, jos vain löytyy voimavaroja sen ratkaisemiseen ja tietää mistä apua etsii. Mutta kuten mikään tässä elämässä ei mene oppikirjan sääntöjen mukaan, täytyy näitäkin ohjeita ja suosituksia osata soveltaa omaan elämään sopivaksi. Jokainen äiti ja vauva ovat erilaisia ja se, mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovikaan toiselle. Meillä esimerkiksi käytetään satunnaisesti tuttipulloa, jotta itsekin pääsen joskus johonkin yksin tai, että saan nukkua aamuisin pitempään ja isi syöttää pullosta. Tuttipullon ja tutin käyttö ei ole onneksi meillä vaikuttanut imuotteeseen, mutta jos näin olisi käynyt, se olisi ollut kyllä todella kurjaa.

Imetys on aihe, joka saa ihmisissä aikaan monenlaisia ajatuksia. Minun mielestäni kukin saa tehdä parhaaksi katsomallaan tavalla, kunhan vauvan hyvinvointi on ykkössijalla. Mutta mun on ihan pakko mainita yhdestä asiasta, joka mua ärsyttää ihan suunnattomasti, ja se liittyy tähän imetykseen. Nimittäin se, että Suomesta löytyy ihmisiä, joiden mielestä julki-imetys ei ole soveliasta ja siitä on ihan ok mainita kyseiselle imettäjälle! No ei muuten ole ok!! Jos ei kestä tissin vilahtamista vauvan suuhun, niin silloin voi pitää suunsa kiinni ja katsoa muualle. Niin helppoa. Itse en ole julki-imetystä oikeastaan harrastanut (ainakaan tietoisesti :P) oikeastaan vain siitä syystä, että meillä imetys pitää yleensä tapahtua makuuasennossa ja niin, että äiti ei samalla höpötä muiden kanssa vaan keskittyy hommaan tai on ainakin hiljaa ;) Eli en ole esim. kyläillessä tai muuallakaan, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta, pystynyt imettämään vaikka sohvalla istuen, koska E haluaa syödessään hiljaisen ympäristön. Ja se on ihan ok, vauvan ehdoilla mennään.

Alla vielä meidän imetyskuva :) ♥



PS. Nyt vietetään kansainvälistä imetysviikkoa :) Tsemppihali kaikille teille, jotka teette myös tätä raskasta, mutta niin ihanaa työtä lastemme hyväksi :) ♥

PPS. Tekstin ei ole tarkoitus tuomita ketään, joka syystä tai toisesta joutuu käyttämään korviketta. Elämäntilanteita ja ongelmia kun on niin moneen lähtöön.

Mukavia imetyshetkiä, nautitaan tästä elämänvaiheesta, joka on loppupeleissä hyvin lyhyt :)

9 kommenttia

  1. Ihana kamala imetys... Alkuun meilläkin oli niin monia ongelmia ja tuskastumista, mutta nyt miten vaivattomasti se sujuukaan! Onneksi en luovuttanut vaikka mieli teki useasti... Meilläkin nyt pullo isin käyttämänä mukana ja se on kyllä suuri helpotus elämään kun voi lähteä välillä käymään yksinäänkin jossain eikä tarvitse stressata milloin Leo syö seuraavaksi ja rynnätä kotiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä nimenomaan, ihana, kamala imetys :) Kiva kuulla, että teilläkin on alkuvaikeuksista selvitty voittoon!:) Onneksi et luovuttanut :) Ja on se isällekin kiva asia, että välillä hänkin saa osallistua syöttämiseen :)

      Poista
  2. Täällä kans yksi lajitoveri ja tälläkin hetkellä syödään iltatissiä nukahtamiseen. Totisesti tämä on välillä, varsinkin alkuun rankkaa kun ei tiennyt miksi ei nyt kelpaakaan tissi ja toisena päivänä taas voisi roikkua siinä koko ajan. Mutta onnellinen olen kaikista haasteita huolimatta ja ylpeä siitä mitä teen, välillä myös julkisestikin kauppakeskuksessa tai kahvion nurkassa, siellä missä nälkä yllättää :D olisi kiva kuulla miten teillä nukutaan tai millaiset iltarutiini ennen yöunia? Täällä kun pitäisi nla:n mukaan alkaa pitämään unikoulua ja erottaa viimeinen syöminen ja uni. Voi sitä itkun määrää sitten, mutta kaikkien parhaaksi se tietysti on :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näistä ongelmatilanteista olisi ollut kyllä kiva kuulla jo raskausaikanakin enemmän, monelle kun ne tulevat ihan täytenä yllätyksenä, ei osata ajatellakaan, etteikö imetys olisi luonnollista ja helppoa. Mutta mistä me äidit ei selvittäis, kun vaan jaksetaan yrittää ja yrittää aina vaan uudelleen :) Ja hienoa, että teillä onnistuu imetykset myös julkisesti!:) Iso peukku teille siitä!:) Oot rohkea nainen :)

      Meillä menee vauva nukkumaan yleensä 22-23 välillä ja tällä hetkellä herää syömään ekan kerran 01-03 välillä. Aiemmin vauva nukkui tässä kohdin pitemmän pätkän eli 5-6 tuntia. Uskon, että meillä palataan siihen jossain kohdin, tuntuu että meillä on nyt vain menossa tiheän imun kausi ja sen vuoksi heräilee useammin syömään. Loppuyö menee syödessä 2-3 tunnin välein. Päivisin meillä syödään yleensä kahden tunnin välein.

      Mielestäni tämän ikäinen (3kk) ei tarvitse päiviinsä isompia rutiineja, kuin taas isompi lapsi tarvitsee. Riittää kun vauva saa maitoa silloin kun haluaa, vaipat vaihdetaan riittävän usein, syliä ja huomiota hereillä ollessaan jne. Toki meillä iltaisin on sellaiset rutiinit, että valoja himmennetään, vaihdetaan yövaatteet, pestään kasvot ja peppu ja sellaista pientä :)

      Haluaisin kyllä tietää ennenkuin vastaan tuohon unikoulu-kysymykseen, että minkä ikäisestä lapsesta on kyse? Ja haluan painottaa sitä, että en ole työskennellyt imetysohjaajana tai muutenkaan ole varsinaisesti aiheen asiantuntija, vaikka imetyksestä olen paljon ottanutkin selvää. Eli kaikki vastaukset ovat aina minun mielipiteitäni, eivät absoluuttisia totuuksia. Lisäksi haluaisin tietää, että minkä vuoksi neuvola pitää ongelmallisena sitä, että teillä nukahdetaan tissille? Vai onko se sinulle haastavaa?

      Poista
    2. Pakko kommentoida itsekin.. Meillä neuvolassa annettiin sama käsky että nukahtaminen ja syöminen erotettava viimeistään puoli vuotiaana. Lapsen nukahdettava itse sänkyyn kun hänet sinne laittaa. Haasteellista tulee olemaan. Toisaalta myös ymmärrän neuvolankin kannan asiaan. Voihan tästä hyvässä lykyssä jäädä paha tapa lapselle.. Noh kokeillaan. Ehkä se tietysti helpottaa nukkumaan käyntiä. Ei tarvitse äitin olla se kuka nukuttaa :)

      Poista
    3. Meillä nyt puoli vuotias. Iltarutiinit tosiaan meilläkin ollut aluta asti ja lapsi kyllä tietää heti kun aloitetaan toimet, että pääsee nukkumaan. Vähänkään jos on itkuinen niin ne loppuu kun rutiinit alkaa :D ei tämä tissille nukuttaminen itseäni haittaa, päin vastoin minusta helppo näin, mutta toki kun yöllä edelleen voidaan herätä useamminkin kuin 5 kertaa niin näiden heräämisten vuoksi lähinnä kehottivat unikoulua pitämään. Oppisi itse sitten yöllä saamaan unen päästä kiinni eikä tarvitsisi äitiä siihen. Toisinaan kun tosiaan tarvitsee vain tissin suuhun nukahtaakseen ja omaan sänkyyn kun siirrän yleensä sen jälkeen niin voi olla että herää hetimiten ja taas uudestaan viereen. Välillä väsyttää enempi ja välillä vähempi, jotenkin jo vain tottunut heräämään. Eniten varmasti lasta helpottaisi jos oppisi nukahtamaan ja juurikin ettei sitten isompana oo se tapa ettei sen takia osaa nukahtaa.
      Ja tuntuu helpommalta ehkä opettaakin pienempänä, mutta kokeillaan. Tosiaan en kyllä itsekään mihinkään huudatusunikouluun ala, syliä ja lohtua kyllä saa tarvittaessa mutta jos sen tissin saisi erotettua unesta niin voisi yöunet parantua :)
      Lapsen nukuttamisesta kyllä löytyy paljon tietoa ja toisten mielestä ei pidä tehdä noin tai näin, mutta mielellään sitä lukee ja kuulee muiden tarinoita ja mikä kellekin passaa, täytyy vain jokaisen kokeilla :)

      Poista
    4. Ja kaikista jännintä tässä koko jutussa vielä se, että olen neuvolassa puhunut tästä nukkumisesta (yöheräilyistä) ja tissillenukahtamisesta (ja tästä pelosta ettei lapsi opi itse nukahtamaan)jo varmaan 3kk ikäisestä. Sanottu vain ettei murehtia, mutta nyt pitäisi yks kaks alkaa pitämään unikoulua. Tuli toisaalta vähän huonontuisi olo mutta.. Toki vauvat heräilee öisin, toiset enempi kuin toiset, mutta silti tuntuu hullulta että nyt yhtäkkiä pitää muuttaa. Kai se puoli vuotta sitten vain on jokin raja ja siihen asti uskottu että lapsi itse oppii tai jotain. No ens viikolla aloitetaan kun reissailut loppuu ja katsotaan monenako iltana itketään ja kumpi enempi, äiti vai lapsi :) täytyy käydä täälläkin kertomassa jos edistytään :)

      Poista
    5. Näissä asioissa pitää kyllä tosiaan tehdä niinkuin itsestä tuntuu parhaalta :) Mutta käy ihmeessä kertomassa täällä, kuinka teillä onnistuttiin tuossa nukuttamisessa :)

      Poista
  3. No meillä kas välillä nukahdetaan yöunille tissi suussa, mutta välillä pitää ihan sylissä heijaten nukuttaa tai sitten laskea sänkyyn, jossa vauva itse nukahtaa, usein kuitenkin istun sängyn vieressä katsomassa rauhoittuuko vauva sinne vai ei. Löysin eilen hyvän tekstin liittyen tähän vauvan nukuttamiseen, sieltä löytyi vastauskin, miksi puolivuotiaana olisi hyvä opetella muitakin nukuttamiskeinoja kuin tissi: http://paula-perhe-elamaa.blogspot.fi/2013/06/vauvan-nukuttaminen-muutenkin-kuin.html

    Mutta neuvolan ohjeet ovat nimenomaan suosituksia eikä niitä ole kenenkään pakko noudattaa, jos ei siltä tunnu. Jokainen perhe toimii, niinkuin omalla kohdalla tuntuu parhaimmalta ja helpoimmalta. Ja unikouluja on muuten olemassa myös "lempeässä muodossa", jossa lasta ei tarvitse huudattaa. Ja vaikka puolivuotias olisikin hyvä opettaa nukahtamaan myös ilman tissiä, se ei silti tarkoita sitä, että vauvan pitäisi opetella pärjäämään koko yö ilman äitiä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥

Instagram

© Nonna Koo. Made with love by The Dutch Lady Designs.