maanantai 17. elokuuta 2015

Painonpudotus imetysaikana

Raskauden jälkeen monella on toiveissa päästä takaisin samoihin mittoihin kuin ennen raskautta. Toisilla kilot lähtevät helpommin, toiset taas joutuvat tekemään asian eteen enemmän töitä. Tärkein pointti on kuitenkin se, että asiasta ei kannata stressata, vaan toteuttaa urakkaa pikkuhiljaa, omien voimavarojensa mukaan, ettei maidontuotanto vähene. Imetyshän itsessäänkin kuluttaa hurjasti energiaa, nimittäin 500-700 kilokaloria päivässä (täysimetys siis). Mulla painoa on tippunut hyvässä tahdissa, mutta kiloja on silti vielä jokunen jäljellä. Ja täytyy myöntää, että herkutteluksi on mennyt aika monena päivänä, joten syykin on selvä, miksi tiputettavia kiloja on vielä jäljellä ;). Ennen raskautta liikunnan määräkin oli suurempi, joten sekin on yksi syistä. Omasta synnytyksestä on vasta kolme kuukautta, joten en aio ottaa mitään stressiä tämän asian kanssa, vaan mennä just sen mukaan, mitä jaksan tähän asiaan panostaa. Joihinkin asioihin oon kuitenkin jo panostanut ja syksyä kohti vielä enemmän. Tässä hieman listaa, millä tavoin pyrin loput kilot karistamaan :)


  • Herkkupäivä vain kerran viikossa. Tää on siis tavoite, vielä en oo aivan siihen päässyt, enkä siitä ota yhtään stressiä. Meillä oli yhdessä vaiheessa tää ihan rutiinia, joten kyllä mä siihen vielä pääsen, ku T ei herkuttele vieressä :) 
  • Juon tarpeeksi vettä. Sitä tulee kyllä nytkin juotua runsaasti, mutta vähän on vielä petrattavaa.
  • Syön enemmän kalaa! Sitä tulee tällä hetkellä syötyä ihan säälittävän vähän, vaikka siitä tykkäänkin. Kanaa ja jauhelihaa meillä eniten syödään.
  • 6 kourallista kasviksia, hedelmiä ja marjoja päivässä. Niitä tulee kyllä usein syötyä, mutta ei taida aivan toi 6 kourallista tällä hetkellä täyttyä. Niitä siis lisää!
  • Maitotuotteita myös pitäisi lisätä, varsinkin raejuustoa ja maitorahkaa. 
  • Hiilareissa painotus täysjyvätuotteisiin. (Ei siis pullaa, ranskanleipää jne ;)) Vähähiilihydraattinen ruokavalio saattaa vähentää maidontuloa, joten senkään vuoksi en vähentäisi hiilareita ruokavaliosta, vaan muuttaisin ne vaan laadukkaammiksi.
  • Hyviä rasvoja saa esim. pähkinöistä ja avokadosta. Pitää taas alkaa testailemaan, kestääkö mun maha niitä, kun oon joutunut pitämään niistä nyt hetken taukoa mahakipujen vuoksi :( 
  • Oon armollinen itselleni! Jos oon väsynyt ja joutunut valvomaan, niin en ota stressiä syömisistä ja jos se ei joka päivä mee niinkuin Strömsössä! Väsyneenä keho tuottaa kortisolia ja muita stressihormoneja, jotka saattavat lisätä painonnousua. Joten unta palloon, silloin kun siihen on mahdollisuus, vaikka jäis päivän liikunnat välistä.
  • Syön tasaisin väliajoin, tässä onkin haastetta :). Liian nälkäisenä, kun tulee syötyä vähän holtittomasti ja makeannälkäkin kasvaa....(Ja yhdellä kädellä on helpompi mutustaa vaikka keksejä, kuin tehdä vaikka kanasalaattia :P)

Kuitenkin tätä muutaman kilon painonpudotusta aion tehdä vauvan ehdoilla. Tässä kun kyseessä ei ole mikään ajanjakso, joka alkaa tiettynä päivänä ja loppuu toisena päivänä. Tää on vaan ryhtiliike elämäntapoihin, jotka meni hetkellisesti synnytyksen ja vauva-arjen pyörteissä hieman päälaelleen ;). Kai tää koko elämä on yhtä opettelua terveellisempiin elämäntapoihin. Mutta pitää iloita siitä, että on tietoa toteuttaa tätä elämäntapaa, haaste onkin siinä että jaksaisi myös nähdä asian eteen vaivaa joka päivä. Onneksi ei tarvi yksin tsempata, vaan T on vahvasti mukana tässä asiassa ♥

En missään nimessä halua, että tää painonpudotus vaikuttaa imetykseen, eikä se näillä konsteilla vaikutakaan. Mulle uutena asiana luin siitä, että liian nopea painonpudotus vapauttaa kehosta kuona-aineita, jotka siirtyvät rintamaidon myötä myös vauvaan. Elikkäs siis ympäristömyrkyt... Mutta maltillisessa painonpudotuksessa tällaista vaaraa ei pitäisi olla. (Noin 0,5kg painonpudotus viikossa.)

Millä konsteilla te ootte tiputtaneet/ aiotte tiputtaa raskauskilot?:) Jos jollain on jotain terveellisiä reseptejä mielessä, niin niitä saa mulle linkata :) Aina on kiva kokeilla jotain uutta :)

Aion myös kirjoittaa liikunnasta synnytyksen jälkeen, mutta sitä postausta joudutte vielä odottelemaan :) Tämänkin tekstin kirjoittamisesssa meni vajaa viikko :D

2 kommenttia

  1. Hiljaa hyvä tulee. Itse olen nyt samassa lähtöpainossa kuin raskauden alussa ja synnytyksestä n. 1/2 vuotta. Kroppa ei kyllä ole samassa tilanteessa, eli mahamakkaroita löytyy ja muutaki löysää sieltä täältä :D En ole ottanut stressiä kiloista, aika itsekseen ovat lähteneet, vaikka sen puoli vuotta vaatikin. Vaunulenkkejä pääasiassa olen tehnyt ja nyt kun saisi taas aikaiseksi alkaa käymään salilla, saisi nuo löysätkin sitten pois ;) Jonkun verran yrittänyt katsoa mitä suuhunsa laittaa ja kuinka usein, mutta veden juomisessa olisi kyllä parantamisen varaa :) Ruokarytmitys muuten helpottanut nyt kun antaa kiinteitä säännöllisesti lapselle niin itsekin yrittää syödä aina samaan aikaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä, hiljaa hyvä tulee :) Ja stressiä näistä asioista ei kannatakaan ottaa, koska se ei ainakaan edistä mitään. Vaunulenkit onkin hyvä liikuntamuoto aluksi :)

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥

Instagram

© Nonna Koo. Made with love by The Dutch Lady Designs.